DESPRE VACCINUL HPV

1. CE ESTE HPV

HPV este un virus extrem de contagios care se întâlnește într-o proporție foarte mare la persoanele active sexual. Infecția cu HPV stă la baza apariției leziunilor premaligne (excrescențelor), verucilor genitale și cancerului care afectează colul uterin, vulva, vaginul și anusul. Chiar dacă doar femeile pot dezvolta cancer de col uterin, verucile și excrescențele genitale afectează și bărbații. În plus, aceștia pot fi purtători de HPV asimptomatici și-l pot transmite mai departe.

Virusul HPV se găsește în piele sau în mucoase și se transmite pe cale sexuală, indiferent de tipul actului sexual, iar prezervativul nu este o metodă de prevenție sigură, deoarece se poate intra în contact cu porțiuni de piele care nu sunt acoperite.

2. Simptomele hpv

Din păcate, infecția cu HPV poate fi asimptomatică, aproximativ 60% dintre cazuri ne prezentând simptome. Dacă apar, acestea sunt localizate în zona genitală și pot consta în:

• negi/veruci genitale
• umflături
• pete colorate intens ori nepigmentate
• leziuni localizate în zona anusului, a scrotului, a cervixului, a coapsei sau chiar pe penis.

În cazul persoanelor cu un sistem imunitar puternic, virusul HPV poate fi anihilat de organism în decurs de câteva luni de la infectare, însă acest aspect nu scade riscul reinfectării.

3. CUM SE DEPISTEAZĂ HPV

Singurele analize care pot depista prezența papilomavirusului în organism sunt testul HPV și testul Babeș Papanicolau, acesta din urmă fiind eficient prin evidențierea modificărilor citologice cervicale date de HPV și este recomandat a fi făcut cu o frecvență periodică.

4. RISCURILE HPV

Human Papilloma Virus – HPV (Virusul Papilloma Uman) este un virus cu numeroase tulpini – specialiștii au descoperit pana acum peste 100 de genotipuri, dintre acestea unele având un potențial oncogen deosebit de mare.

Cancerul de col uterin este o boală ce poate afecta femeile de orice vârstă. Această boală reprezintă înmulțirea anormală și necontrolată a celulelor care acoperă colul uterin (cervixul). Specialiștii au stabilit că există mai multe cauze care pot duce la apariția cancerului de col uterin. Dintre acestea, cea mai frecventă cauză este infecția cu virusul Papilloma Uman (Human Papilloma Virus – HPV).

5. CUM PUTEM PREVENI HPV

Vaccinul antiHPV este singura metodă de prevenire a infecției cu Human Papiloma Virus, acesta făcând parte și din schema de vaccinare opțională propusă de Ministerul Sănătății. Vaccinul împotriva HPV se administrează atât femeilor, cât și bărbaților, în două sau trei doze, în funcție de vârstă.

Vaccinul antiHPV acționează, asemenea oricărui vaccin, prin imunizarea organismului în fața unei posibile infecții cu HPV. Papilomavirusurile conțin un înveliș format din proteine L1 care cauzează verucozități și creșteri anormale ale țesuturilor. Vaccinul antiHPV conține particule asemănătoare virusului, care nu pot cauza infecții sau boala, dar care stimulează sistemul imunitar să producă anticorpi împotriva proteinelor L1 și astfel, la întâlnirea cu virusul HPV, acesta îl va recunoaște imediat și va crea o barieră de protecție.

Vaccinul se poate face la orice vârstă, indiferent dacă s-a început sau nu viața sexuală, însă cel mai indicat este ca persoanele de sex feminin să fie vaccinate împotriva HPV începand cu vârsta de 10 ani, astfel încat ele să fie protejate înainte de a-și începe viața sexuală.

6. CUM FUNCȚIONEAZĂ VACCINUL ANTIHPV

Vaccinul se administrează intramuscular, în 2 sau 3 doze, tinerelor cu vârsta între 9 și 26 de ani, însă se poate face și mai târziu, la recomandarea medicului. Este important ca toate dozele să fie administrate în interval de un an, cu o pauză de cel puțin o lună între prima și a doua doză și de cel puțin trei luni între a doua și a treia doză. Vaccinul se administrează numai la recomandarea medicilor specialiști.

Odată ce schema de vaccinare împotriva virusului HPV a fost urmată, studiile au arătat o protecție de 100 %, până la 5 ani după vaccinare, studiile în desfășurare vor furniza date despre protecția pe termen lung conferită de vaccinarea împotriva HPV. Vaccinul antiHPV protejează împotriva tulpinilor 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 și 58, considerate cele mai periculoase.

Vaccinul antiHPV nu mai este eficient după infectarea cu papilomavirus, motiv pentru care este recomandată vaccinarea preventivă. Persoanele care și-au început deja viața sexuală prezintă risc crescut de infectare, motiv pentru care se recomandă testarea HPV. De asemenea, femeile care s-au vaccinat contra HPV trebuie să urmeze în continuare schema de screening anual și să efectueze consultul ginecologic și testul Babeș Papanicolau.

Vaccinul asigură protecţie numai împotriva afecțiunilor determinate de tipurile HPV din componenţa vaccinului. De aceea, trebuie continuate măsurile de precauţie adecvate împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Vaccinul este destinat doar pentru utilizare profilactică şi nu prezintă niciun efect asupra infecţiilor cu HPV active sau bolii clinice instalate.